Patientinformation: Venöst bensår

Så här behandlar vi ditt venösa bensår

Upp

Lindning

Den allra viktigaste åtgärden för att få dina bensår att läka är att få bort bensvullnaden. Detta uppnås genom att benet lindas med elastiska lindor, sk kompressionsbehandling. Vätskan som finns i huden pressas då bort och musklerna i benet får hjälp att pumpa undan blodet.

I början byts förbandet några gånger/vecka. När såret ser rent ut övergår vi ofta till ett stadigt sk dubbelbandage, som bara behöver bytas en gång/vecka. Såret kan då läka ifred. Syre och näring kommer till såret via blodkärlen, som fungerar allt bättre ju mer svullnaden minskar.

Smärtlindring

Det kan värka i benet till en början, medan det fortfarande är svullet och innan läkningen kommit igång. Det är bättre att hålla värken borta med en regelbunden dos smärtstillande tabletter än att ta en tablett "när det är som värst". För det mesta lindras värken med 1-2 Alvedon eller liknande 3 ggr/dygn. Hjälper inte detta ska du tala med din läkare.

Sår läker aldrig på svullna ben
Smärta försämrar läkningen
Läkningen kan ta tid
GE INTE UPP!

När såret närmar sig läkning får du hjälp av distriktssköterskan med att beställa kompressionsstrumpor måttillverkade för dina ben. Du kan sedan beställa nya strumpor fyra ggr/år.

Förebygga

För att förebygga nya sår ska du

  • alltid ha benen stadigt lindade eller använda kompressionsstrumporna när du är uppegående
  • ha benen i högläge när du vilar, ev höja fotänden på sängen
  • regelbundet träna rörligheten i vristerna: vicka uppåt, nedåt och i sidled
  • ta promenader
  • äta en allsidig kost och motverka övervikt

Operation

Grundorsaken till såren, de dåligt fungerande venerna, kan vi oftast inte göra något åt men i vissa fall kan det löna sig att operera ytliga åderbråck.

Om dokumentet: Patientinformation: Venöst bensår

Författare:
Bo Lindberg, Avdelningsläkare, Hudkliniken, Södersjukhuset. Uppdaterad av Birgitta Wilson Claréus, Hudspecialist, Farsta Läkarhus
Publicerat:
April 2000
Uppdaterat:
Mars 2009