Smörjråd för huden

Medicinskt område:
Hud och kön

Vårdnivå och remissrutiner

Husläkarmottagning

Alla allmänläkare och distriktssköterskor ska kunna ge adekvata smörjråd till patienter med hudsjukdomar och till de med torr hud.

Behandling

Beredningsformer

Det är viktigt att skilja mellan de fyra olika formerna:

  • Salvor är feta, genomskinliga/grå och bör endast användas på mycket torra och kraftigt fjällande utslag. Bör inte användas vid vätskande eksem. Kladdigheten kan ibland vara svår att fördra.
  • Krämer är vita och mer lösa i konsistensen. De används på övriga hudutslag.
  • Kutan emulsion (lotion) är vit, vattnig och flytande. De används dels i torra hårbottnar och som mjukgörande.
  • Lösningar är genomskinliga, oftast spritbaserade och kan svida. De används i hårbotten och på håriga områden.

Det är viktigt att i möjligaste mån ta hänsyn till vilken typ av beredningsform patienten önskar, annars finns det stor risk att de inte används.

Vuxna

Lokal steroid

Modern eksembehandling på kroppen innebär att man använder en tillräckligt stark kortisonkräm och sedan glesar ut smörjningarna i stället för att trappa ner till svagare kortisonkräm.

Vuxna lokal steroid

Hos vuxna på kroppen

Börja med en grupp III-steroid.

Hos vuxna i ansiktet

Använd grupp I- eller eventuellt II-steroid.


Vid sebboroiskt eksem:

Grupp I-steroid innehållande antimykotika.

Psoriasisbehandling

Börja med calcipotriol/betametasonsalva.

Eksem runt ögonen

Hydrokortison 0,5 procent.

Hårbotten

Använd en grupp III-steroidlösning/kutan emulsion.


Vid behov av avfjällning:

Låt avfjällande kräm/olja sitta i hårbotten minst 3-4 timmar. Borttvättas efter att först sätta schampo i torrt hår och därefter tillsätta vatten successivt. Massera upp ett skum och skölj ur schampot. Sedan tvättas håret som vanligt ytterligare 1 gång. Eventuellt kan försiktig urkamning av fjällen göras.

Atopiskt eksem och psoriasis på kroppen (schema)

Smörj 1 gång dagligen med grupp III-steroid (vid psoriasis calcipotriol/betametasonsalva) till läkning 2-4 veckor, sedan 2 gånger per vecka under minst 3-4 veckor eller längre tid som underhåll.

Eksem och psoriasis i ansiktet (schema)

Smörj 1 gång dagligen med grupp I-steroid i 3-7 dagar, sedan 2 gånger per vecka under 2-3 veckor.

I andra hand mot eksem i ansiktet och runt ögonen

Kalcineurinhämmare:

I specialiserad vård, takrolimus (Protopic salva) och pimekrolimus (Elidel kräm).

Barn

Samma princip som behandling för vuxna men börja med mild steroid, grupp I- eller eventuellt grupp II-steroidkräm. Kalcineurinhämmare kan vara ett alternativ. Se vårdprogram Atopiskt eksem.

Observera: Det är viktigt att behandlingen inte avslutas efter några få dagar vid upplevd läkning, eftersom detta kan medföra en uppblossning av hudsjukdomen.

Underhållsbehandling 2 gånger per vecka med aktiv behandling och mjukgörande övriga dagar under en till flera månader krävs för chans till utläkning på kroppen.

Mjukgörande

Mjukgörande läkemedel innehåller olika tillsatser som binder vatten, till exempel karbamid (Canoderm) och glycerol (Miniderm). Om hudbarriären är skadad kan framförallt karbamid svida, särskilt hos små barn. Mycket viktigt att dagligen smörja med mjukgörande för att återställa och hålla hudbarriären intakt och minska risken för återfall.

På kroppen bör man smörja snarast efter dusch/bad efter avtorkning (inom cirka 10 min). Detta medför att det är lättare att få in krämen i huden och återställa fukt-/fettbalansen som kan störas av tvålar och duschkrämer.

Vid handeksem är det viktigt att smörja ofta och tunt (bättre än sällan och tjockt). Alltid efter vattenkontakt. Se till att patienterna har tuber som de kan ha med sig i väskan.

Observera: Även efter långvarigt användande av mjukgörande kvarstår den goda effekten (huden vänjer sig alltså inte vid mjukgörande).

Mängd mjukgörande kräm

Minsta mängd åtgång av mjukgörande kräm vid smörjning 2 ggr/dag i 1 vecka

Barn

helkropp

bål

armar + ben

6 månader

60 g

25 g

35 g

4 år

80 g

35 g

45 g

8 år

130 g

55 g

75 g

12 år

185 g

75 g

110 g

Vuxna

250 g

100 g

150 g

.

Uppföljning

Önskvärt med återbesök till distriktssköterska efter några veckor för uppföljning. Detta medför att patienterna smörjer sig bättre.

Komplikationer

Oftast smörjer patienterna för sparsamt med framförallt lokala kortisonkrämer, men även mjukgörande krämer. Patienterna behöver få information om hur och hur mycket de ska smörja för optimal behandlingseffekt.

Risk finns även för överbehandling med kortisonhaltiga krämer/salvor.

  1. DermNetNZ Fingertip unit: http://www.dermnetnz.org/treatments/fingertip-units.html.
  2. Lind, Bradley: Clinical Effectiveness of Moisturizers in Atopic Dermatitis and Related Disorders: A Systematic Review. Am J Clin Dermatol. 2015 Oct;16(5):341-59.
  3. CF Wahlgren: Terapikompendium dermatologi/venereology. Kan beställas via http://prodeve.se.
  4. H Beitner: Hudpraktika för allmänläkare. Studentlitteratur.

Sidfot

Viss är ett medicinskt och administrativt kunskapsstöd som riktar sig till sjukvårdspersonal i primärvården i Region Stockholm.

Webbplatsens syfte är att bidra till en god och jämlik vård och erbjuda bästa möjliga kunskap i patientmötet.